UTSOLGT! 18.2.-26.2.2023 VinPuls-tur til Sør-Afrika


Arrangementdetaljer


Velkommen til VinPuls-tur til Sør-Afrika!

På nyåret går turen til Sør-Afrika, et reisemål vi har hatt mye spørsmål om fra VinPuls-medlemmer de siste årene. Vi har avreise fra Trondheim/Oslo lørdag 18. februar, med retur til Norge søndag 26. februar. Turen går med Qatar Airways via Doha til Cape Town hvor vi skal ha vårt hovedkvarter på hotell City Lodge Hotel Victoria & Alfred Waterfront. Der skal vi bo under hele oppholdet!

Her er linken til påmelding:
https://www.smartreiser.no/reiser/vinpuls-til-soer-afrika/

Bruk passord: Vinpuls2023

Oppholdet omfatter naturligvis mange spennende besøk til flotte vingårder i flere av de mest kjente vinregionene i Sør-Afrika, som Robertson, Paarl, Swartland, Franschhoek og Stellenbosch.
Men vi har også satt av en hel dag til safari. Og det blir naturligvis guidet tur til Robben Island og Table Mountain. God tid til å sjekke ut den spennende byen Cape Town er også satt av! Safariutflukten er ikke inkludert i det obligatoriske programmet. Den må bestilles og betales separat. Deltakere som ikke ønsker å være med på safari får i stedet en hel dag «fri» til å utforske Cape Town på egen hånd.
Blant produsentene vi skal besøke er Springfield Estate og De Wetshof Estate i Robertson. Fairview Wine and Cheese Farm i Paarl. AA Badenhorst Family Wines og Jasper Wickens/Swerver Wines i Swartland og Ken Forrester Wines og Le Lude Estate and Orangerie i Franschhoek.

Visste du at Sør-Afrika har hatt vinproduksjon siden 1659 da nederlandske kolonister kom dit med vinplanter? De mente at vin motvirket skjørbuk på lange sjøreiser, og satte i gang med omfattende dyrking av vinstokker. I 1685 fikk de hjelp av franske protestanter (hugenotter), og som boere gikk de sammen om å utvikle vindruedyrkingen og vinlagingen. På 1600- og 1700-tallet var faktisk sør-afrikansk vin svært etterspurt over hele Europa, og det heter seg at den spesielle søte dessertvinen Vin de Constance fra godset Klein Constantia var favorittvinen til selveste Napoleon! Under engelskmennene (fra 1815) ble vinproduksjonen utviklet ytterligere, og satt skikkelig i system da produsenten KWV (Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging) ble opprettet i 1918. Da hadde man også kommet over phylloxera-lusas herjinger i vinmarkene.

Under den internasjonale boikotten av landets eksportindustri frem til overgangen til demokratisk styre i 1994 led også vinindustrien sterkt. Man hadde fått den første vinloven i Sør-Afrika i 1973, men den skikkelige kvalitetshevingen på sør-afrikansk vin kom nok ikke før etter 2000. I de siste tiårene har stadig flere unge vinmakere etablert seg og klart å skape en svært stor interesse for sør-afrikansk kvalitetsvin over hele verden.

Svært mye av det som lages av vin har hentet inspirasjon fra franske vinområder, i første rekke Rhône, Loire-dalen og Bordeaux. Sør-Afrika har sin egen «nasjonaldrue», pinotage, som er en kloning av pinot noir og cinsault. Ellers går det mye i Rhône-blends og viner på cabernet sauvignon, syrah og merlot. På den hvite siden er de sør-afrikanske vinene på chenin blanc-druer akkurat nå noe av det absolutt «hotteste» i hele vinbransjen. Vi skal også besøke en produsent av den sør-afrikanske «champagnen», kalt Cap Classique. I dag er Sør-Afrika verdens sjette største produsent i volum.