UTSOLGT! 31.1.2023 VinPuls-kveld med Mazzei, Toscana (Italia)


Arrangementdetaljer


Tirsdag 31. januar 2023 inviteres du til en helt spesiell VinPuls-kveld hvor du får du være med på en unik vertikalsmaking av fire viner fra Mazzei, en historisk og berømt produsent i Toscana. Vinen vi skal smake er Mazzei Ser Lapo Chianti Classico Riserva i årgangene 2009, 2013, 2015 og 2019. Du får også smake to andre flotte Chianti-viner.

Kjøp billetter til denne VinPuls-kvelden her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/mazzei2023

Vinen med navnet Ser Lapo ble først lansert i 1983, og er laget på 90 prosent sangiovese og 10 prosent merlot. Vinen er en hyllest til adelsmannen og juristen/notarius Ser Lapo Mazzei som i et dokument fra 16. desember 1398 utferdiget et dokument hvor han skrev at det ble solgt noen tønner av en vin han beskrev som «Vino Chianti».

I tillegg til fire Ser Lapo-viner byr smakingen altså også på to andre toskanske godbiter. Billettprisen inkluderer presentasjon av Mazzei-familien og deres historiske vinhus hvor Mazzei-familien har laget vin gjennom 24 (!) generasjoner, billettgebyr, smaking av seks viner samt en hovedrett fra hotellets kjøkkensjef.

På denne VinPuls-kvelden blir det altså et unikt dypdykk i noen av de mest berømte vinene fra Toscana, fra et legendarisk vinhus. For det er få andre familier har en lengre og rikere historie innen vin i Toscana enn Mazzei-familien.

Første gang Chianti ble nevnt som opprinnelsessted for vin som ble solgt, var som nevnt er i et dokument fra 1398 utstedt av notarius Ser Lapo Mazzei.

37 år senere giftet hans barnebarn Smeralda Mazzei seg med Piero di Angolo da Fonterutoli, og siden den gang har 24 (!) generasjoner Mazzei hatt dette berømte slottet som sitt hovedsete.

Den kanskje mest kjente Mazzei gjennom de 24 generasjonene er Filippo Mazzei som ble betegnet som «en verdensmann», og som pleide omgang bl.a. med de amerikanske presidentene Franklin, Adams, Washington og Jefferson. Sistnevnte ba «Philip» Mazzei om å introdusere dyrking av vindruer i Monticello i Virginia. Philip Mazzei er til og med avbildet på et amerikansk frimerke med statusen «Patriot Remembered».

Mazzei-familien har i tillegg til Castello di Fonterutoli i Chianti også vinhuset Belguardo i Maremma (også Toscana) samt Zisola på Sicilia. Belguardo-eiendommen ble kjøpt i 1997, mens Zisoloa kom inn i porteføljen i 2003.

Men det er Castello di Fonterutoli som er diamanten i familiens vinsmykke. Åsted alt i 1202 og 1208 for forhandlinger om grenser mellom stridende parter. Det sies at en hanekamp der på denne tiden, med en sulten sort hane som vinner, er bakgrunnen for den store hanen som pryder Chianti-etikettene.

Eiendommen er på hele 650 hektar, men kun 110 hektar er beplantet med vinstokker. Vinmarkene er delt opp i syv soner, som igjen er delt i 114 parseller som alle høstes for hånd.

Castello di Fonterutoli er egentlig som en liten landsby der tiden ser ut til å ha stoppet opp i middelalderen. Foruten det staselige slottet, er det en egen kirke der, og mange små bolighus. Samt et topp moderne vinanlegg.

Familien Mazzei styrer det meste i vinimperiet sitt selv. Filippo og Fransesco tar seg av daglig drift, arkitektutdannede Agnese har designet vinanlegget og Lapo Mazzei har et øye med utadrettet virksomhet. Mens unge Giovanni, eldste sønn av Filippo, er eksportdirektør.

Noen kjenner kanskje også til Carla Mazzei, som har lansert sin egen kosmetikkserie. Hun bor fortsatt på Castello di Fonterutoli hvor hun bl.a. dyrker lavendel som er brukt i kosmetikken hennes.

Dette er vinene som blir presentert og som du får smake på denne helt unike VinPuls-kvelden:

Mazzei Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2019 (kr. 269,00)

Mazzei Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2015 ikke tilgjengelig i Norge

Mazzei Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2013 ikke tilgjengelig i Norge

Mazzei Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2009 ikke tilgjengelig i Norge

Mazzei Chianti Classico Fonterutoli 2019 (kr. 229,00)

Mazzei Castello di Fonterutoli Chianti Classico Gran Selezione (kr. 479,00)