UTSOLGT! 31.1.2024 Bordeaux-vinmesse med produsenter fra Saint-Émilion


Arrangementdetaljer


VinPuls inviterer onsdag 31. januar kl. 16.00-20.00 til tidenes absolutt største vinmesse som har vært arrangert i Norge med viner fra Saint-Émilion i Bordeaux . Over 30 produsenter kommer med sine beste viner i forskjellige årganger. Det blir også spesialseminarer, ett hvor du får innblikk i denne berømte vinregionen og ett hvor du får smake vertikalt viner fra flere vinhus i forskjellige årganger.

Messen arrangeres i samarbeid med produsentforeningen Conseil des Vins de Saint-Émilion og deres “avdeling” i Norge, Jurade de Saint-Émilion de Norvège, representert ved Saint-Émilion-ambassadør Roar Hildonen.

Billetter kjøper du her:
https://vinpuls.hoopla.no/event/saint-emilion

Som deltaker på messen får du en unik mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med hele bredden av viner, fra Lussac Saint-Émilion, Puisseguin Saint-Émilion, Saint-Émilion og ikke minst Saint-Émilion Grand Cru. Det blir også to Master classes, en som viser viner fra de fire appellasjonene i Saint-Emilion, mens det på det andre spesialseminaret vil bli en vertikal-smaking med viner fra forskjellige årganger fra 2 eller 3 utvalgte Grand Cru-produsenter.

Messen arrangeres på Quality Hotel Prinsen, Kongens gate 30 i Trondheim, hvor VinPuls også har alle sine andre arrangementer. Som VinPuls-medlem får du nå “forkjøpsrett” til messebilletter og Master class-billetter, men messen vil også være åpen for alle.

Produsentforeningen i Saint-Émilion ble stiftet i 1930 og har per i dag 164 medlemmer, såkalte récoltants som det heter på fransk, eller vinbønder på godt norsk. Dette omfatter alt fra store, kjente slott til små familievinhus som alle tapper og selger sine viner på flaske under eget navn. Nå kommer altså over 30 av dem til Norge og Trondheim for å vise frem vinene sine til dere!

Saint-Émilion er et av verdens mest kjente vinområder. Vinmarkarealet i området er på 7500 hektar og Juridiction de Saint-Émilion (inkludert byen og territoriene til åtte landsbyer som ble slått sammen under la Jurade i middelalderen) ble i 1999 som verdens første vinområde oppført på Unescos verdensarvliste.Dette for å bevare, restaurere, og videreføre denne enestående kulturarven. Innen de fire appellasjonene som Saint Émilion omfatter, finner du ikke minst Saint-Emilion Grand Cru Classé med berømte vinprodusenter som Château Ausone og Château Cheval Blanc, regnet blant Frankrikes aller ypperste vinhus allerede ved den store 1855-klassifiseringen.

Men i motsetning til 1855-klassifiseringen, som knapt er endret, har Saint-Émilion siden 1955 justert sin egen klassifisering av vinhusene i regionen syv ganger, den siste i 2022. Da ble Château Figeac og Château Pavie klassifisert som Premier Grands Crus Classés A. Ytterligere 12 produsenter fikk betegnelsen Premier Grands Crus Classés, mens 71 vinhus ble klassifisert som Grands Crus Classés. Svært mange av dem kommer til Saint-Émilion-messen i Trondheim!

Det er ikke uten grunn at Saint-Émilion er et av Bordeaux’ mest anerkjente og eldste vindyrkingsområder. Men i motsetning til på vestsiden, der druen cabernet sauvignon dominerer, er merlot hovedruen i de fleste vinene i Saint-Emilion, som oftest i kombinasjon med cabernet franc. Men også cabernet sauvignon, carménère , petit verdot og malbec brukes i blenden.

På Saint-Émilion messen du vil oppdage at det varierte utvalget av viner i stor grad skyldes jordsmonnets ulike egenskaper og et helt spesielt mikroklima. Det ble dyrket vindruer og laget vin i Saint-Émilion allerede under Romerriket, selv om vinproduksjonen ikke spredte seg før på 700-tallet, takket være tilhengerne av en bretonsk munk som trakk seg tilbake til disse områdene. Det var denne munken som ga navn til denne store vinregionen.

Regionens hovedby Saint-Émilion er også spesiell, den er en av landsbyene i Bordeaux som har størst tiltrekningskraft på vinelskere fra hele verden. En spasertur gjennom Saint-Émilion tar deg tilbake i tid. Der kan du beundre kirken som ble hugget i stein på 1100-tallet for å hedre helgenen, de brosteinsbelagte gatene i gamlebyen og de underjordiske galleriene som strekker seg over 200 kilometer! Samt brosteinsgater, hus belagt med terrakottafliser og et vidt utsyn over Dordognedalen.

I forbindelse med besøket til de mange vinhusene fra Saint-Émilion til Trondheim, vil Roar Hildonen og To Rom og Kjøkken invitere til en ganske så unik Winemaker’s dinner dagen før, tirsdag 30. januar. Der vil viner fra 18 av vinprodusentene som skal delta på messen bli servert sammen med en fire-retters spesialkomponert meny.