9.5.2023 VinPuls-messe med viner fra Ukraina, Moldova og Romania


Arrangementdetaljer


VinPuls-messe 9. mai: “Eastern winds – Eastern Wines”

Med vinprodusenter fra Ukraina (1), Moldova (9) og Romania (4).

Billetter kjøper du her:

NB! Husk at du må kjøpe messebillett for å delta på Master classes. Og ikke kjøp seminarbilletter som overlapper hverandre i tid. Beregn minst en time mellom hver Master class.

9. mai inviterer VinPuls i samarbeid med Aparte Vin til en virkelig spesiell vinmesse på Quality Hotel Prinsen i Trondheim. Hele 14 vinprodusenter fra Ukraina (!), Moldova og Romania kommer til byen for å presentere vinene sine.

Blant høydepunktene vil være vinene fra Beykus Winery i Ukraina, der vinmaker Svitlana Tsybak, president i sammenslutningen av ukrainske vinmakere, kommer direkte fra Kyiv for å holde Master class under tittelen «Wines in the times of war». På messen lanseres også vinen «Freedom Blend» som ett av Moldovas beste og viktigste vinhus, Purcari, har laget til inntekt for nettopp Ukraina. Vinen blir tilgjengelig på Vinmonopolet i mai.

Vinmessen 9. mai har i tillegg til det helt spesielle og eksklusive besøket fra Ukraina, et stort fokus på svært spennende viner fra Moldova, av mange nå trukket frem som noe av det neste «store» innen internasjonal vinindustri.

På messen «Eastern winds – Eastern Wines» deltar representanter fra hele ni vinprodusenter fra Moldova personlig med egne stands. I tillegg kommer fire av Romanias aller beste vinhus til Trondheim.

Her er litt bakgrunnsinfo på vinindustrien i de tre landene som er i fokus på denne vinmessen:

Ukraina

Viner fra Ukraina har frem til nå ikke vært tilgjengelig på Vinmonopolet i Norge. Men landet som herjes av en brutal angrepskrig fra Russlands side, har hatt dyrking av vindruer og laget vin i over 2800 år.

De første spor av vindyrking er datert til rundt 800 år f. Kr. på Krim-halvøya. Dit kom etter hvert greske kolonister rundt år 700, og dyrking av vindruer spredte seg til større områder rundt Svartehavet.

På 1200-tallet sørget mange munkekloster for at det ble plantet vindruer flere andre steder i landet, ikke minst rundt Kyiv. Og på 1700-tallet ble det satt i gang omfattende druedyrking i okkuperte regioner som Kharkiv, Donetsk og Kherson. Vinanleggene der er nå okkupert eller bombet sønder og sammen, og mange av vinmarkene er minelagte.

Vinmaker Svitlana Tsybak fra Beykus Winery er representant for den unge generasjonen som siden Ukrainas uavhengighet i 1991 har etablert små, familieeide vinhus som lager begrenset kvanta av kvalitetsvin.

I tillegg til de mye brukte øst-europeiske druene rhatsiteli (hvite viner) og saperavi (røde), er det en hovedvekt av franske, spanske og italiensk druer i bruk blant produsentene i Ukraina. Beykush har totalt 11 hektar med vinmarker på et flatt platå mellom munningene for Bugsky- og Berezansky-elvenei Nikolaev-området ved Svartehavet.

På messen blir det en egen Master class der Svitlana Tsybak presenterer noen av vinene sine, og ikke minst forteller om hvordan hverdagen er for en vinmaker i et krigsherjet land.

Moldova

Nest etter Georgia, er det muligens Moldova som kan skilte med lengst historie som vinproduserende land på kloden vår, fra rundt 5000 år f. Kr. I dag er landet verdens 20. største vinprodusent (nr. 11 i Europa), med et beplantet vinmarksareal på 107 800 hektar og en årlig produksjon på rundt to millioner hektoliter. Hele 338 produsenter dyrker druer på nærmere 90 000 vinmarker.

Forfatteren Dimitrie Cantemir (1673-1723), prins og statsmann, slo fast at vinmarkene i Moldova var blant landets viktigste skatter, og i en klassifisering av vinområdene skrev han at viner fra Cotnari er “more distinguished and better than other European wines and even better than the Tokay wine”.

I 1992 ble republikken Moldova, som det første landet av de tidligere Sovjetunionen-statene, medlem av OIV, The International Organization of Vine and Wine. Det var en naturlig konsekvens av den store betydningen vinindustrien har i landet.

Dette er de ni Moldova-produsentene som kommer til vinmessen på Quality Hotel Prinsen i Trondheim tirsdag 9. mai:

Purcari

Dette vinhuset kan karakteriseres som «kongen» i moldovansk vinindustri, med historie tilbake til 1827, da den russiske keiseren Nicholas I nedtegnet at Purcari var den første spesialiserte vinprodusenten i Bessarabia. Kjelleren fra 1827 er restaurert og omtales i dag som Moldavias eldste.

Alt i1878 gjorde viner fra Purcari seg bemerket på Paris-utstillingen, der de ble tatt for å være fra Bordeaux. En stund var Purcari-vinene på høyde med Bordeaux og Burgund hva angår popularitet, drukket ved kongelige hoff over hele Europa, også i England.

Purcari har i dag 260 hektar med vinmarker og lager årlig rundt to millioner flasker vin, på både lokale druer som rara neagra og en rekke internasjonale druer.

Purcari vil også holde en egen Master class under vinmessen 9. mai.

Casa Vinicola Luca

Det mest premierte familieeide vinhuset i Moldova, der dagens eier og vinmaker, Ion Luca jr. kommer personlig for å presentere vinene sine i Trondheim. Familien har dyrket vindruer kontinuerlig gjennom fire generasjoner, selv da en av dem ble deportert til arbeidsleir i Sibir og andre senere måtte jobbe for sovjetiske kooperativer.

Gjennombruddet for Casa Vinicola Luca kom i 2011, da de introduserte sin Carpe Diem-vinserie. I tillegg til lokale druer som feteasca neagra, feteasca rara, feteasca alba, feteasca regala og viorica, dyrker Ion Luca også cabernet sauvignon og pinot noir på sine 10.5 hektar med vinmarker i Codru-regionen.

Ion Luca vil delta i en av Master class-seminarene på messen.

Fautor

Vinhuset Fautor (=skaper) ble etablert i 1997, og har siden 2003 satset på å utvide produksjonen gjennom å plante egne vinmarker. I dag har de totalt 350 hektar på noen av de høyestliggende områdene sør i Moldova. I årene 2017 og 2018 var Fautor den mest premierte vinprodusenten fra Moldova, og har etablert seg som et vinhus med eksklusive viner i premium-segmentet.

Land of Basarabia

Et selskap etablert av unge folk med europeisk erfaring innen vin. Produsenten holder til i Stefan Voda, og er svært nøye på å redusere uttaket i vinmarkene, helt ned til kun 2,3 – 3 kilo med druer fra hver vinplante. Og alt er høstet for hånd, «handpicked with holiness» som de selv uttrykket det. Dette gir viner med større konsentrasjon og høy naturlig alkohol.

Vindruene som dyrkes er først og fremst feteasca neagra og saperavi av de lokale variantene, og merlot og cabernet sauvignon av de internasjonale.

Te Wa Wines

Bak dette prosjektet står to entuasiastiske kvinner som hentet erfaring fra bl.a. Napa Valley og New Zealand før de fant sitt «drømmested» sør-øst i Moldova, kun 70 km fra Svartehavet.

Te Wa er et ord de hentet fra maori-folket. Det betyr «Tiden vil vise».

Te Wa Wines lager viner i et begrenset volum på både lokale og internasjonale druer. Ikke minst en frisk riesling har gitt de suksess i flere markeder verden over.

Gitana Winery 1953

Dette vinhuset ble etablert i 1953, i byen Plopi i regionen Valul lui Traian. Navnet var opprinnelig Tiganca under tiden med Sovjetunionen. Tiganca laget bl.a. flotte viner i Tokaji-stil og har ennå viner fra tidlig 1970-taller i kjelleren.

Fra 1985 til 1990 ble Tiganca som mange andre rammet av alkoholforbudet som ble innført i unionen. Vinhusets nyere historie startet med familien Dulgher som kom inn på eiersiden i 1999 og som i 2002 begynte å plante egne vinmarker. I 2009 ble navnet endret til Gitana Winery, med de første vinene lansert under Gitana-etiketter fra 2011.

Vinmarkene, som ble plantet ved hjelp av eksperter fra det nasjonale instituttet for vinplanter og vinproduksjon, ligger ved landsbyene Romanovca og Filipeni rundt 70 km fra selve vinhuset.

Milestii Mici

Dette er både navnet på en produsent, et unikt kjelleranlegg og en kommune. Mest kjent er Milestii Mici som kongefamiliens eget slott og for sin enorme vinkjeller som har rundt 200 kilometer (!) med kjellerganger, hvorav 55 km fortsatt er i bruk. Kjelleren ble etablert i 1969 med det formål å lagre og utvikle kvalitetsviner.

I 2005 ble kjelleren og samlingen av viner tatt opp i Guinnes World of Records som verdens største vinsamling, med to millioner flasker, de eldste fra nettopp 1969.

Milestii Mici lanserer jevnlig et begrenset volum av de gamle vinene fra denne historiske kjelleren. Vinene er laget på druer som pinot, traminer, muscat, riesling, dnestrovscoie, milestscoie, codru, negru de purcari, trandafirul moldovei, auriu og cahor-ciumai.

Carlevana Winery

Vinhuset har historie tilbake til 1959 og Sovjet-tiden, med plassering i byen Merenii Noi rundt 25 kilometer fra hovedstaden Chisinau. Som produsent blir Carlevana beskrevet som en pioner, fremtidsrettet og dynamisk, men solid plantet i tradisjonene.

Vinhuset var det første som laget ice wine i Moldova, og utmerker seg i dag som spesialist på hvitvinsdruer som sauvignon gris og pinot gris, i tillegg til riesling, sauvignon blanc og rara neagra.

Castel Mimi

Castel Mimi er ikke bare et imponerende, gigantisk slott fra 1893, men også en av Moldovas absolutte topp-produsenter. Slottet er en av de største turistattraksjonene i landet, og som vinanlegg er Castel Mimi benevnt som ett av verdens 15 flotteste.

Flere av vinene fra Castel Mimi er kåret blant verdens beste, ikke minst deres Castel Mimi Cabernet Sauvignon Reserva 2012 som den kjente sommelieren Raimonds Tompsons hadde på topp i Europa og nr. 3 i verden.

Romania

Viner fra Romania har vært representert på Vinmonopolet siden tidlig 1990-tall. Som vinprodusent er Romania i dag nr. 13 i verden når det gjelder volum, og nr. 6 i Europa, etter Italia, Frankrike, Spania, Tysland og Portugal.

Det har vært dyrket vindruer i Romania i 6000 år, og frem til phylloxera-krisen på 1880-tallet var det mest lokale druer i bruk. Etter phylloxera ble det plantet mye internasjonale druer, som merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, sauvignon blanc og chardonnay.

Men fortsatt lages det viner på lokale druer som zghihara de husi, grasa de cotari og cramposie, ofte kun i bruk i den regionen de først var plantet.

Dette er produsentene som kommer til vinmessen 9. mai fra Romania:

Aurelia Visinescu

“Jeg lager viner i min egen personlige stil”, sier eier og ønolog Aurelia Visinesco som startet vinhuset sammen med partneren Steve Cacenco i 2003. De holder til i Domeniile Sahateni i Dealu Mare-regionen, og har gjort et omfattende arbeid i å velge riktige kloner og riktige druetyper tilpasset de ulike jordsmonn på de 82 hektar vinhuset nå har med vinmarker.

De bruker de lokale druene feteasca neagra, feteasca alba og tamaioasa romaneasca, men også internasjonale druer som merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah, chardonnay, sauvignon blanc og pinot gris. Total produksjon er nå en million flasker i året.

Aurelia Visinesco vil delta på Master class på vinmessen.

Alexandrion

Alexandrion Group, som omfatter Alexandrion Wines & Spirits, er en svært stor aktør på det internasjonale markedet, med egne kontorer og aktiviteter på flere kontinenter.

I tillegg til sine premium viner, kommer de til Trondheim også med sin portefølje av de berømte Carpathian Single Malt whiskyer, og det vil bli en egen Master class for smaking av disse.

I tillegg til sin virksomhet innen vin, har de i Romania også bygget ett av verdens største destillerier.

Carastelec

Dette vinhuset, med samme navn som landsbyen Carastelec fra 1241, satser primært på musserende viner i Crisana-regionen i Transylvania. Klima og jordsmonn der preges av nærheten til Magura Simleului-fjellet.

Eiendommen til Carastelec består av 22 hektar med vinmarker, hvorav ti hektar er beplantet med pinot noir som er den viktigste druen i bobleblenden deres. De to andre druene som rukes er rhein riesling og den lokale druen feteasca regala. Carastelec ble etablert i 2011.

Rasova Winery

Crama Rasova, eller Rasova Winery, er et familiedrevet vinhus som holder til i byen Cernavoda i Constanta-regionen, sørøst i Romania. Vinhuset ligger nærmest ved bredden av Donau, og eierne er svært opptatt av å lage terroirdrevne viner, preget av balanse, eleganse og mineralitet.

Totalt har de 50 hektar med vinmarker, i hovedsak beplantet med chardonnay, muscat, pinot gris, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, pinot noir og syrah.

DFR – Biowines

DFR er en forkortelse for Domeniile Franco Romane og kommer av et bånd mellom Romania og Frankrike som ble knyttet da franske Denis Thomas, ønolog fra Burgund, etablerte seg og plantet en 45 hektar stor bio-vinmark mellom byene Sahateni og Gura Vadalui i den kjente vinregionen Dealu Mare.

I 2020 ble eiendommen overtatt av to unge rumenske investorer som tydelig har sagt at de vil videreføre driften med stor vekt og respekt for gründer Denis Thomas sine ideer, og slik skape rumenske viner med en fransk sjel.