Vil til Beaujolais hvert år resten av livet…

Oskar Sköld og resten av teamet ved Spontan feiret 2-årsjubileum sist søndag. Her røper restaurantsjefen at Beaujolais-viner er blitt hans nye lidenskap, selv om vinkarrieren startet med chilensk vin på boks.

VinPuls-spalten hvor vi spør folk i utebransjen om deres forhold til vin ruller videre. Dagens gjest er Oskar Sköld fra Spontan Vinbar som her tipser om at du kan drikke Jura-viner til wienerpølser, om du da ikke skal følge hans anbefaling om at Beaujolais er “den nye vin”. Han var i området sammen med venner på ferie i sommer og har bestemt seg for at han skal tilbake til Beaujolais, hvert eneste år resten av sitt liv!

Les hva andre vinkelnere har svart på VinPuls-enqueten om vin:

Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie

Oskar Sköld i sitt ess i sitt favorittområde Beaujolais, her sammen med Jean-Claude Lapalu i Saint-Etienne-la-Varenna, rett sør for Brouilly. Foto: Privat

Sin største opplevelse hittil med vin er 99-årgangen av Rousseau, og han fikk tydeligvis en venn for livet da en raus gjest på en av stedene han jobbet tidligere satte igjen en halv flaske av Chambertin Clos de Beze 1999 fra Rousseau til ham.

Her er Oskar Skölds svar på våre faste spørsmål:

Navn/alder:

Oskar Sköld (29 år)

Arbeidssted:

Spontan Vinbar

Stilling:
Restaurantsjef, medeier

Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Jeg husker at jeg drakk ganske store mengder chilensk rødvin på bag-in-box da jeg flyttet hjemmefra og begynte å studere filosofi. Den kosta 119 kroner og var sikkert fæl, men da ga den glede. Et par år senere smakte jeg Barolo for første gang på en fest, og tenkte at dette her er vesentlig bedre…

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Jeg er veldig heldig som jobbet ganske lenge på restauranter med kjellere som i stor grad ble utviklet rundt millennium-skiftet, når de store flaggskipene fortsatt var noenlunde fornuftig priset. Fikk smakt hele 99-årgangen til Rousseau atskillige ganger, hvilket selvfølgelig er helt bisart å tenke på i dag. Hvis jeg må trekke frem én vin må det bli 1999 Chambertin Clos de Beze fra Rousseau. Det var en meget raus gjest som lot halve flasken stå igjen til meg. Vi er nå veldig gode venner!

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Besøkte ganske nylig Clown Bar i Paris, hvor vi drakk veldig, veldig godt i et hyggelig miljø. Ved Stranden 10 i København er et svært hyggelig sted, det samme er Horntulls Bodega i Stockholm. 

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?

For tiden drikker jeg all Beaujolais jeg klarer å komme over. Kjøleskapskald!. I små glass! Med risiko for å være i overkant bastant må jeg si at Beaujolais er verdens beste vinområde, og jeg tror det bare kommer bli bedre og bedre. God Beaujolais har alt jeg trenger i en vin – frukt, struktur, eleganse, ekstremt drikkevennlig. Var der ti dager i sommer og har gjort det til mitt mission å dra tilbake hvert år, i resten av mitt liv. 

Oskar Sköld ved Spontan Vinbar i Jomfrugata åpner gjerne en flaske Beaujolais for sine gjester, men akkurat nå severer han helst en fresh Sangionese fra Santa Barbara i USA by the glass. Foto: Privat

Favorittdrue – og hvorfor?

Gamay er min store kjærlighet, og har vært det siste året. Lav tannin, moderat syre, og i gode hender så mye mer enn bare en fruktbombe. Det kan være så mye struktur og sjarm rundt den røde frukten, og med lagring blir de bra vinene gjerne veldig burgundsk i stil. Hvis jeg drikker Burgund om dagen, søker jeg etter produsenter som Pacalet og Cossard, som gjerne har teksturen til en seriøs Cru-Beaujolais. Hvis noen dukker opp med en sjukt bra syrah vil jeg dog ikke spytte det ut..

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

På Noma i 2016 fikk vi ribs av piggvar med en chardonnay fra første årgangen til Kenjiro Kagami i Jura, og det var nære at jeg begynte å grine. Generelt er Jura en region som har gitt meg helt konge mat- og vinkombinasjoner. Hvis man ikke har mulighet å dra på Noma er lett oksidativ Savignin-vin og wienerpølse dødsdigg sammen.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

At folk er mer og mer opptatt av fruktdrevne viner som skal drikkes. Jeg elsker og foretrekker lagret vin i enkelte tilfeller (for eksempel er jeg svak for moden Bordeaux), men i all hovedsak er fruktige, syrefriske, oppfriskende viner det som jeg synes er gøy – og det virker som at folk er med på det. Den rødvinen vi selger mest av om dagen på Spontan er en carbonic maceration Sangiovese fra Santa Barbera – ren juice – og folk elsker det. Det synes jeg er veldig gøy, og den så jeg ikke for meg komme for et par år siden.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Jeg skal ikke være kravstor, så jeg nøyer meg med hva som helst fra Henri Jayer i Burgund. Det er den store drømmen.