Fra søt og billig tysk til topp champagne

Nylig fikk To Rom og Kjøkken i Trondheim, som en av tyve norske restauranter, diplom fra vinmagasinet Wine Spectator for sin gode og omfattende vinliste. Restaurantsjef Joachim Rangø Andersen røper at hans første vinopplevelser var med søte og billige, tyske hvitviner. Nå drømmer han om å få smake Krug Clos de Mesnil Blanc de Blancs 1996 før han dør.

Han har ikke helt sluttet med å drikke tyske hvitviner ennå, Joachim, men nå er det de tørre utgavene som gjelder, der Georg Breuer Sauvage og Wongraven Morgenstern Riesling jevnlig er på plass i kjøleskapet som «hverdagsviner». Likevel er chardonnay favorittdruen, mye fordi det er en drue som endrer seg mye ut fra hvor den dyrkes og derfor på en fin måte «forklarer» jordsmonn og klima.

Nr. 9 ut i VinPuls-spalten om restaurantfolk og vin

Joachim Rangø Andersen er nr. 9 ut i VinPuls-spalten, der sentrale folk innen vin- og mat (primært i Trondheim) forteller om sitt forhold til vin.

Les her hva andre hotell- og restaurantfolk har svart:
Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar

Dette er svarene fra To Rom og Kjøkkens restaurantsjef på våre vinspørsmål:

Restaurantsjef Joachim Rangø Andersen med beviset på at Wine Spectator mener vinlisten ved To Rom og Kjøkken fortener en utmerkelse. Foto: Privat

Navn:
Joachim Rangø Andersen

Alder:
29

Arbeidssted:
To Rom og Kjøkken

Stilling:
Restaurantsjef

Utdannet vinkelner:
Nei

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Husker ikke akkurat hva den første var, men sikkert en form for billig og søt hvitvin fra Tyskland i retning av Black Tower eller noe. Derimot husker jeg den den første vinen jeg kan huske at jeg likte. Den ble smakt i forbindelse med at jeg var utplassert på en restaurant i Trondheim via skole. Vinen var en Sancerre fra Paul Prieur. Glemmer ikke den freshe duften og den syrlige smaken.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Domaine de la Romanee-Conti La Tache 1999 var godt da!

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Det har blitt mange gode vinbarer etterhvert, så det er vanskelig å velge bare en. Den jeg husker best er Aberdeen Street Social i Hong Kong. Når jeg tenker meg tilbake så tror jeg kanskje ikke dette var en helt magisk vinbar, men etter noen dager i Hong Kong dukket det plutselig opp en bar med godt utvalg av vin i et overkommelig prisnivå. Utenom den er Territoriet fast stopp i Oslo og i Trondheim løper jeg fort innom Spontan en tur om muligheten byr seg.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?

Liker å prøve litt forskjellig, men det er ikke til å skyve under en stol at jeg alltid har Georg Breuer Sauvage eller Wongraven Riesling hjemme i kjøleskapet.

Favorittdrue – og hvorfor?

Chardonnay! Champagne, hvit burgund. Trenger det mer forklaring? Det er roten til mye godt og jeg synes det er spennende hvordan vinen forandrer seg etter forskjellige jordsmonn og klima.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Østers og Champagne! Klassisk og digg!

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Produsentenes fokus på bærekraft og økologisk dyrking fasinerer meg veldig.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Krug Clos de Mesnil Blanc de Blancs 1996 hadde vært magisk.