4 x norsk mester, nå vil Henrik vinne Nordisk

Henrik Dahl Jahnsen, head sommelier ved Britannia hotel, er firedobbelt norsk mester for vinkelnere. Søndag forsøker han å vinne Nordisk mesterskap for vinkelnere for første gang under konkurransen i Stockholm.

Han har naturligvis smakt det meste av vin fra store deler av verden på sin vei mot det å bli Norges ubestridte «Champion of wines». Men det er likevel to viner han fortsatt drømmer om å få skjenke i glasset sitt, røper han i VinPuls sin vinkelner-enquete.

Her er hva andre vinkelnere har svart på de samme spørsmålene:
Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar
Joachim Rangø Andersen, To Rom og Kjøkken

4 seire i Norge, nr. 2 i Nordisk, nr. 11 i VM

Henrik debuterte i vinkelnerkonkurranser ved å vinne tittelen Young Sommelier i Norge i 2011. Året etter ble han nr. 3 i Norgesmesterskapet for vinkelnere, for deretter å bli norgesmester i 2014, 2016, 2018 og 2019. I 2016 kom han til semifinalen i VM for vinkelnere (ble nr. 11 totalt), og i oktober 2017 ble han nummer to i nordisk mesterskap for vinkelnere. Han er styremedlem i Norsk Vinkelnerforening som nå har 300 medlemmer over hele landet.

Henrik Dahl Jahnsen, head sommelier ved Britannia Hotel, er denne uken i Stockholm hvor han søndag forsøker å vinne Nordisk mesterskap for vinkelnere. Han er allerede firedobbelt norsk mester.

Henrik Dahl Jahnsen er kokkeutdannet fra Tangen videregående skole i Kristiansand, men har også vinkelnerutdannelse fra Kulinarisk akademi. Han jobbet i Bølgen & Moi-systemet i tolv år, som kokk, soussjef, daglig leder og vinkelner før han i mars i år kom til Trondheim for å begynne i Speilsalen ved Britannia.

Sin beste vinopplevelse frem til nå var da han fikk servert Château Palmer 1982 til fantastisk mat og i gode venners lag på Minetta’s Tavern i New York i januar 2010.

Norge har to deltakere i Nordisk denne helgen. I tillegg til Henrik er det Aleksander Iversen fra Omakase i Oslo.

Her er Henriks svar på våre vinkelner-spørsmål:

Navn/Alder:
Henrik Dahl Jahnsen, 28

Arbeidssted:
Speilsalen, Britannia Hotel

Stilling:
Head Sommelier

Utdannet vinkelner:
Ja
Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Forskjellen på Chablis og Petit Chablis, samme produsent, samme årgang, og nesten samme pris. Likevel akk så forskjellig. Dette var besnærende og kult, og startet vininteressen. Var vel 15-16 år den gangen. Smakt mens jeg jobbet ekstra for Bølgen & Moi i Kristiansand.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Det er i alle fall en jeg husker spesielt godt; nemlig Château Palmer 1982! Drukket til fantastisk mat og i gode venners lag på Minetta’s Tavern i New York. Mener det var i januar 2010

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

I Norge må det jo bli Territoriet i Oslo, eller Vinkontoret om jeg er i Stavanger.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?

Nå for tiden går det mye i Tyskland og Østerrike, tørr tysk Riesling, og både Grüner, Riesling, Sauvignon og også røde viner fra Østerrike. Kommer heller ikke unna en av mine absolutte favoritter; Champagne.

Favorittdrue – og hvorfor?

Riesling. Fantastisk spennvidde med ulike stiler, kvaliteter, med og uten bobler, tørt og søtt.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Umulig å velge! Velger å slå et slag for Champagne, som ofte undervurderes som matvin tross de udiskutable kvalitetene som passer til mat. Lagret årgangschampagne servert til morkel risotto med pannestekt vaktelbryst, anyone? Fullført med stekesjy og sprøstekte lår?

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Om ikke så spennende, så i alle fall veldig viktig! Flere av de beste produsentene, store som små, i tradisjonelle og klassiske vinområder tar grep for å begrense sitt CO2 avtrykk og ressursbruk. Man ser allerede tydelige klimatiske endringer i mange av Europas vinområder (og verden for øvrig) og vinbøndene og produsentene investerer både lokalt og internasjonalt for å begrense utviklingen.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Blir nok en litt klassisk våt drøm; Château Mouton Rotschild 1945.
Eller kanskje Krug Clos du Mesnil 1979?