Ble vinfrelst av riesling

Petter Hartweg Husby, daglig leder ved Vertshuset Røros, hadde lite kjennskap til vin før han ble introdusert for rieslingvinene til Jos. Christoffel jr fra Mosel. Da ble han rieslingfrelst.

Reinsdyr er blitt en naturlig matfavoritt for en restaurantmann som er innflytter på Røros. Til det vil Petter gjerne ha en Rhône-vin, også helst en Hermitage. Det er vanskelig å ikke være enig med han i det! Men sjøkreps med en hvit burgunder i glasset er ikke så ille det heller.

Om Petter Hartweg Husby skal anbefale en vinbar, sender han deg til Tyskland og Berlin, der han har gode opplevelser fra Weinbar Rutz som serverte gode tyske viner han ikke hadde vært borti tidligere. Sekt og østers, langtidsbraissert svin og spätburgunder. Hinsides godt, mener Petter.

Petter er nr. 13 ut i vår vinspørsmålspalte. Les her hva andre hotell- og restaurantfolk har svart:
Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar
Joachim Rangø Andersen, To Rom og Kjøkken
Henrik Dahl Jahnsen, Speilsalen Britannia hotel
Nazif Tunc, Bakgården/Ladejarlen
Christer Byklum, vinblogger/Magasinet Vin & Brennevin

Se her hva den daglige lederen på Vertshuset Røros svarer på vinspørsmålene fra VinPuls:

Navn/Alder:
Petter Hartweg Husby (29)

Arbeidssted:
Vertshuset Røros

Stilling:
Daglig Leder

Utdannet vinkelner:
Nei
Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Vininteressen kom relativt sent for mitt vedkommende. I starten av tyveårene begynte jeg å jobbe på en sushi-restaurant med et fabelaktig utvalg av eldre rieslinger, spesielt fra Mosel-baserte Jos. Christoffel jr. På dette tidspunkt i livet var mine eneste referansepunkter medioker vin man ofte fikk i julegave fra fjerne slektninger, så da den eksepsjonelle frukten, syren, sødmen og mineraliteten til en 1994 Wehlener Sonnenuhr Auslese passerte leppene var det som en åpenbaring.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Den største vinopplevelsen må sies å være en kombinasjon av flere. Under et meget hyggelig måltid i gode venners lag for et par år siden åpnet vi Henri Boillot Puligny Montrachet 1er Cru Clos de la Mouchere 2012, Château Smith-Haut-Lafitte 1982 og avsluttet med Barbeito Malvasia 1905.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Jeg var i Berlin for noen år tilbake hvor jeg besøkte Weinbar Rutz, det mer uformelle alibiet til Michelin-belønnede Restaurant Rutz. Et fantastisk møte med tyske vinstiler jeg på den tiden ikke hadde mye kjennskap til. Sekt og østers, langtidsbraissert svin og spätburgunder. Hinsides godt.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?

Nå går det mye i crispe, unge, tyske eller østeriske rieslinger til hverdags, og en godt dekantert hvit burgunder til fest.

Petter Hartweg Husby har riesling som sin desiderte favoritt, men sier nok ikke nei til en god burgunder heller, som denne Boillot Meursault 1er Cru Les Charmes.

Favorittdrue – og hvorfor?

Riesling sto sentralt i de formative årene, så det er naturlig at den setter dype spor. Et helt utrolig bredt spekter av vinstiler gjør dette til min desiderte favoritt.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Som tilflyttet rørosing kommer man ikke utenom et godt stykke stekt reinsdyrfilet og en god Hermitage. Som bygutt kan man heller ikke utelate stekt sjøkreps og hvit burgund, ei heller breiflabb og pinot noir.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Det er bred konsensus om det positive fokuset på miljø og bærekraft i vinindustrien og de fordeler det fører meg seg. På den ene siden er jeg et individ som er veldig klassisk i vinpreferansene, samtidig som det moderne mennesket i meg tror vi kommer til å se en veldig spennende utvikling som en følge av dette fokuset.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Her er listen lang, men Domaine Leroy Chambertin Grand Cru 1990 (mitt fødselsår) ligger høyt oppe.