Han ryddet i kjelleren på Voss

Søndag vant italienske Francesco Marzola NM for vinkelnere i Oslo. Fra før er han også nordisk mester. Nå er han tilbake på Voss, hvor han bestyrer Norges absolutt største og beste vinkjeller ved Park Hotel Vossevangen. Der sitter han og lurer på hvor gode viner vi kan forvente fra Grower Champagne-produsenter som Suenen, Dhondt-Grellet eller Etienne Calsac i årene fremover.

Francesco Marzola havnet i Norge og til slutt på Voss på grunn av kjærlighet (hva annet?). Han er født i Messina på Sicilia, og vokste opp i Palermo. Så traff han altså ei norsk jente, og dermed ble det Vestlandet. Francesco er en naturlig gjest i vår faste spalte her på VinPuls, hvor vi spør vinfolk i bransjen om deres forhold til vin.

Francesco er nr. 16 i enqueten blant vinkelnere i Norge

Se hva andre vinfolk har svart på VinPuls-spørsmålene her:

Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar
Joachim Rangø Andersen, To Rom og Kjøkken
Henrik Dahl Jahnsen, Speilsalen Britannia hotel
Nazif Tunc, Bakgården/Ladejarlen
Christer Byklum, vinblogger/Magasinet Vin & Brennevin
Petter Hartweg Husby, Vertshuset Røros
Liora Levi, sjef for Sommelier Liora Levi AS og president i Norsk Vinkelnerforening + Medie- og kommunikasjonsansvarlig for ASI (den internasjonale vinkelnerforeningen)
Martin Haraldsen, vinansvarlig ved Røst Teaterbistro

Kjærligheten brakte Francesco til Norge

Men nå tilbake til den nybakte norgesmesteren som gikk til topps i knivskarp konkurranse med 13 andre vinkelnere:

-Jeg flyttet til Norge i januar 2011 fordi min kjæreste, som i dag er min kone og som jeg møtte i Italia, er norsk, fra Voss. Vi bodde cirka ett år i Oslo, og så flyttet vi til Bergen hvor jeg jobbet først på Jacob’s Bar & Kjøkken (som var et legendarisk sted, og Norges første naturvinrestaurant med Joseph di Blasi som sommelier). Deretter, etter at Jacob’s stengte i slutten av 2013, har jeg jobbet på Colonialen restaurant, den som i dag er Colonialen 44, men som på den tiden var fine-dining med 12-retters meny osv. I 2016 jeg flyttet til Voss fordi vi har et barn og vi ville at hun skulle vokse opp nærmere familien til min kone. Da begynte jeg å jobbe på Fleischer’s hotel, inntil Jan Bruse Andersen ved Vossevangen “head-hunted” meg i begynnelsen av 2017, forteller Francesco Franzola.

Den gangen visste alle at det var flust av godbiter i kjelleren hos den lidenskapelige vinsamleren Jan Bruse Andersen, eier av Park Hotel Vossevangen. Men hva som var av vin i denne kjelleren var den ikke mange som hadde oversikt over, for å si det litt mildt.

Ryddet i kjelleren ved Vossevangen

Park Hotel Vossevangen har vunnet tittelen “Norges beste vinkart” flere ganger, sist i 2019, da Francesco Marzola var ansvarlig for ajourføringen av kjelleren. Foto: Kapital Vin

Den jobben har Francesco nå fullført, så innholdet i kjelleren registrert og katalogisert, så vinkartet ved Vossevangen er nå helt ajour. Til stor glede for vinelskere fra inn- og utland som gjerne tar turen til Voss kun for å nyte en flaske eller to av alle godbitene som ligger lagret der.

Francesco har fått smake mange av de eksklusive vinene som gjester har bestilt og han har åpnet for dem siden han kom til Park Hotel Vossevangen i 2017. Men det er likevel en flaske – Château Cos d’Estournel 1989 – som han delte med en venn i Italia, som står frem som hans største opplevelse med vin frem til dags dato. Og før han forlater denne verden skulle ha svært gjerne ha smakt på Château Lafite-Rothschild 1961, eneste årgang hvor man kun brukte cabernet sauvignon-druer.

Navn/Alder:
Francesco Marzola (35)

Arbeidssted:
Park Hotel Vossevangen

Stilling:
Wine director

Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Første vin jeg smakte var COS sin Cerasuolo di Vittoria 2000. Jeg smakte den ved middagsbordet hjemme på Sicilia og jeg var 17 år gammel. Husker at det var mitt første offisielle glass som jeg drakk med min familie, og det er fremdeles en av de to eurekaopplevelsene jeg har hatt i forbindelse med vin!

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Med tanke på det stedet jeg jobber ved nå, Park Vossevangen, hvor jeg smaker noen av de beste viner i verden, vil jeg svare med en vin jeg har faktisk drukket, og ikke noe jeg smakte bare et lite glass fra en gjest sin flaske. Så min beste opplevelse hittil av viner jeg har drukket på fritid er en flaske Chateau Cos d’Estournel 1989 som jeg drakk med en venn i Italia.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Litt usikkert hvis det kan beregnes som vinbar, siden de fleste kjøp er flaske og ikke så mye på glass, men Palais Coburg sin bar er et must når jeg er i Wien!

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?

Jeg har en “soft spot” for Sør-Afrika for tiden, spesielt på Burgund-druer som chardonnay og pinot noir. Mye spennende, med stor kvalitet i forhold til pris og med et stort lagringspotensial! Ellers drikker jeg høykvalitets methode traditionelle-viner både fra Champagne og andre steder i verden.

En fornøyd Francesco Marzola etter at NM-tittelen var sikret under Norgesmesterskapet for vinkelnere i Oslo søndag 2.februar. Foto: Espen Nersveen/Norsk vinkelnerforening

Favorittdrue – og hvorfor?

Chardonnay! I seg selv ganske nøytral, men kanskje det er derfor jeg elsker den så mye, fordi den virkelig viser hvor vinen kommer fra. Og så har den flere sider som gjør det  mulig å drikke kun viner på denne druen flere dager i strekk og få forskjellige opplevelser på grunn av dens foranderlige egenskaper!

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Min beste kombinasjon jeg har hatt gleden av å oppleve er en rett jeg fikk servert til gala- middag for Ruinart Nordic Challenge i 2017 i Helsinki: indrefilet av svin med pastinakkpurre, spinat og favabønner servert med Dom Ruinart Rose 2002… himmelsk!

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Grower Champagne: En helt ny generasjon av produsenter som tar over i familien og kommer seg ut av leiekontrakter fra de store husene. Jeg ser i dag i Champagne litt av det samme som skjedde i Burgund for en 20-ish år siden. Det blir spennende å se hvordan produsenter som f.eks Suenen, Dhondt-Grellet eller Etienne Calsac blir i fremtiden…

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

1961 Chateau Lafite-Rotschild, den eneste årgangen i historien til denne produsenten hvor den ble laget av 100% Cabernet Sauvignon!